Přeskočit na obsah

Usnesení AEBR o válce na Ukrajině

    Usnesení AEBR o válce na Ukrajině

    Náš evropský kontinent již v minulosti zažil příliš mnoho válek, které poznamenaly celé generace. Proces evropské a přeshraniční integrace je proto nezbytný pro podporu míru a bezpečnosti a dodržování základních práv a svobod.

    Rada Asociace evropských pohraničních regionů odsuzuje invazi ozbrojených sil Ruské federace na ukrajinské území. Vymezování hranic válkou nepatří do 21. století a neodpovídá očekáváním AEBR vůči Rusku, jak bylo uvedeno u příležitosti našeho výročního zasedání v Kursku (na rusko-ukrajinské hranici) dne 21. září 2011: osvědčené postupy v přeshraniční spolupráci a sousedství.

    Podporujeme také činnost orgánů Evropské unie a mezinárodních organizací na ochranu ukrajinského obyvatelstva, regionů a měst, dodržování zásad právního státu a mezinárodních závazků vyplývajících ze smluv, jakož i zájmů Unie.

    Výkonný výbor AEBR vyzývá Ruskou federaci, aby respektovala celistvost a svrchovanost Ukrajiny a její stávající územní hranice. Vyzývá ji proto, aby okamžitě ukončila své vojenské akce proti Ukrajině, stáhla svá vojska z Ukrajiny a vrátila se k mírovému diplomatickému řešení. Stejně tak musí Rusko okamžitě odvolat uznání takzvaných “lidových republik” Doněcka a Luhanska, protože toto uznání je v rozporu s mezinárodním právem.

    V Arnhemu, Basileji, Berlíně, Bruggách, Bruselu, Cottbusu, Drážďanech, Eupenu, Évoře, Freyungu, Gronau, Groningenu, Gubenu, Hamaru, Joensuu, Lappeenrantě, Liberci, Linci, Maastrichtu, Méridě, Salcburku, Santiagu de Compostela, Seville, Štrasburku, Štětíně, Vaase, Winterswijku, Xanthi a dalších místech po celé Evropě.

    Zasedání výkonného výboru AEBR online, 25. února 2022

    Štítky: