Přeskočit na obsah

Euroregion Nisa: Gala večer předávání Cen Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2024

    Euroregion Neisse-Nisa-Nysa předal ocenění za příkladnou spolupráci pro tři přeshraniční partnerství, pro osobnost s mimořádným osobním přínosem pro Euroregion a také jednu studentskou cenu.

    Dne 05. září se konalo na hradě Grabštejn tradiční slavnostní předávání Cen Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Ceny si z rukou předsedů Euroregionu hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, Landrata okresu Görlitz Dr. Setphana Meyera a prezydenta města Jelení Hora Jerzyho Łużniaka převzali následující laureáti:

    🎉Freunde und Förderer der Sorbischen Grund- und Oberschule e.V. a Lužický horský spolek Radvanec

    🎉Muzeum Ceramiki w Bolesławcu a Krkonošská muzea Vrchlabí

    🎉Svazek obcí Sever a Stadtverwaltung Hohnstein

    🏅Osobností roku byl in memoriam zvolen Josef Horinka, bývalý starosta Hrádku nad Nisou a zastupitel Libereckého kraje, osobnost s Euroregionem neodmyslitelně spjatá. Cenu převzala manželka Jana Horinková.

    💡V kategorii “Mladí vědci” se rozhodlo Akademické koordinační středisko Euroregionu Nisa (ACC) ocenit studentku Lisu Junge z Mezinárodního vysokoškolského institutu v Žitavě (IHI Zittau), které cenu předal rektor Technické univerzity Liberec Miroslav Brzezina.

    Tradičně se předávali skleněné kapky symbolizující řeku Nisa, která spojuje všechny tři země. Slavnostní atmosféru večera podpořilo svým hudebním vystoupením pěvecké uskupení ROSEX a také šermířská skupina Doba Karlova.

    Na závěr byla pořadatelská štafeta předána polské straně ERN, která bude hostit předávání Cen ERN 2025.