Přeskočit na obsah

SILVA NORTICA: Jednání Výboru ERSN v jihočeském městě Borovany

    V pátek 1. října 2021 se konalo jednání Výboru Euroregionu Silva Nortica. Uskutečnilo se po dlouhých 20-ti měsících, za což mohla pandemie koronaviru. Na minulém jednání se naplánovalo mnoho aktivit. Většina se ale nerealizovala. Nyní stojíme znovu na startu, kdy musíme rozjet přeshraniční spolupráci a uskutečnit plánované idei.

    Zasedání se účastnil:

    • Pavel Hroch, náměstek hejtmana Jihočeského kraje, nový předseda české části ERSN a starosta obce Kovářov
    • František Štangl, ředitel Jihočeského muzea v ČB a 1. místopředseda ERSN
    • Jaromír Slíva, starosta města České Velenice a 2. místopředseda ERSN
    • NR Lukas Brandweiner, předseda Regionalverband Waldviertel
    • BR Eduard Köck, místopředseda rakouské části ERSN a starosta městyse Thaya
    • zástupci české a rakouské části sekretariátu ERSN

    Na programu bylo představení Oddělení pro evropské záležitosti, jehož koordinátorkou je Romana Sadravetz z NÖ Regional GmbH. Jde o servisní organizaci pro obce v DR. Dále se jednalo o přípravě dopisu k iniciaci setkání hejtmanů Jčk a DR (MUDr. Martina Kuby a Mag. Johanny Mikl-Leitner). Společná schůzka má navázat na tradici dobré přeshraniční spolupráce. Poté padlo slovo na plánovanou exkurzi starostů z DR a Jčk, která se doposud neuskutečnila. Termín je 5. listopad 2021. Mělo by se navštívit letiště v Plané u ČB a Jihočeský vědecko-technický park, kde by měla proběhnout virtuální prohlídka výstavby obchvatu ČB a dálnice D3. Současně bude probíhat Generální shromáždění ERSN.  Dalším bodem jednání byl aktuální stav Fondu malých projektů AT-CZ, projektu Venkovské památky, Euroregionální strategie AT-CZ 2021+, ConnReg AT-CZ, ConNat AT-CZ a příprava nového programového období 2021-2027 vč. Fondu malých projektů.

    Závěrem se účastníci dohodli na termínu dalšího jednání Výboru ERSN, které se uskuteční v koncem roku 2021 v Dolním Rakousku.

    Součástí jednání byla prohlídka místní expozice „Vlakem z Borovan tam a zpátky“ a bývalého augustiniánského kláštera s výstavou „Poklady z diecéze“.

    Štítky: