Euregio Egrensis: Dohoda mezi Euregiem a Karlovarským krajem

Dohoda mezi Euregiem a Karlovarským krajem

Celá řada přeshraničních témat charakterizovala setkání zástupců EUREGIA EGRENSIS s hejtmanem Karlovarského kraje Petrem Kulhánkem. Bavorskou delegaci, kterou doplnil starosta Bernd Sommer z Waldsassenu, zastupoval prezident bavorského pracovního sdružení Euregio, zemský rada Peter Berek z Wunsiedelu, jeho kolega z Tirschenreuthu Roland Grillmeier jako dosavadní prezident EUREGIA EGRENSIS a jednatel Harald Ehm. Za českou stranu byl jednání na karlovarském okresním úřadě přítomen Patrik Pizinger, starosta města Chodov a člen Rady Karlovarského kraje.

Skupina se shodla na cíli dále posilovat Euregio jako společnou a zavedenou platformu a využívat ji pro všechny formy přeshraniční spolupráce. Za tímto účelem obě strany očekávají konkrétní podporu z evropského programu INTERREG pro nové dotační období, které má být brzy zahájeno.

Pro bavorské místní politiky byla důležitá užší spolupráce v oblasti cestovního ruchu. Zástupci Euregia vysvětlili hejtmanovi aktuální projekt na zlepšení komunikace ve veřejné správě. Starosta Waldsassenu Bernd Sommer se vyslovil pro zjednodušení překračování hranic a dvoustrannou koordinaci záchranných služeb.

Hejtman Kulhánek a krajský radní Pizinger připomněli opožděné uzavření mezery na německé straně při rozšiřování silničního spojení z hraničního přechodu Pomezí-Schirnding na dálnici A 93.

Celý článek na www.euregio-egrensis.de