Euroregion Pomoraví: Znojmo hostilo další autorské čtení

Dne 15. 9. 2022 se v Městské knihovně Znojmo, která funguje i jako jediná knihovna rakouské literatury na jižní Moravě, uskutečnilo už šesté autorské čtení Euroregionu Pomoraví. Tento projekt se už tři roky koná jako společná akce Euroregionu Pomoraví (EUPO), Knihovny Jiřího Mahena v Brně a jednotlivých členských obcí EUPO.

Tentokrát představil za účasti početné skupiny obyvatel Znojma svojí připravovanou knihu „Mezi nebem a podzemím“ cestovatel, vinař a především znojemský „srdcař“ Bronislav Mikulášek. Kniha navazuje na již vydanou publikaci „Znojmo – Příběhy mezi nebem a zemí“.

Přítomní slyšeli a také viděl ukázky z historie Znojma a dalších zajímavých místech, lidech a událostech Podyjí, tak, jak je za posledních 200 let zachytily dobové dokumenty. Autor zájemcům představil úryvky z jednotlivých kapitol knihy, která vyjde zřejmě v listopadu a bude velice poutavá pro všechny komu není naše dávná i nedávná historie lhostejná. Čitatel se v ní dozví o například o zaniklé promenádě kolem řeky Dyje, o historii a v současné době pozůstatcích městské plovárny, či devíti mlýnech, které stály na břehu této řeky.