Přeskočit na obsah

Sochař Auguste Rodin v Brně – kultura v Euroregionu Pomoraví

    V úterý 28. března 2023 se uskutečnila v Brně vernisáž výstavy Pražská Pallas a Moravská Hellas. 1902: Auguste Rodin v Praze a na Moravě. Organizátorem výstavy se stalo Moravské zemské muzeum (MZM), ve spolupráci s Galerii hlavního města Prahy a Galerii výtvarného umění Hodonín. 

    Euroregionu Pomoraví (EUPO), který sdružuje 71 obcí a Jihomoravský kraj, se věnuje podpoře přeshraniční spolupráce a bude fungovat jako sekretariát Fondu malých projektů (FMP) pro česko-rakouský program Interreg pro oblast cestovního ruchu a kulturu. 

    Akce či projekty podobné této výstavě, která fotograficky dokumentuje pobyt slavného francouzského sochaře Rodina v létě 1902 v Praze a na Moravě (v Blansku, Hodoníně a Hroznové Lhotě u malíře Joži Úprky), můžou být vhodnou inspirací pro jihomoravské obce či jejich kulturní organizace. A taktéž instituce, zapojené do přípravy velkolepé výstavy můžou být vhodných žadatelem pro projekty FMP jak v rakousko-českém, tak i česko-slovenském pohraničí. 

    Výstižně zněly slova ředitele MZM Jiřího Mitáčka, že „Rodin zažil začátkem 20. století na Moravě to, co se dnes nazývá zážitkovou turistikou“. EUPO chce do budoucna podporovat přeshraniční cestovní ruch a kulturu a uvítá inovativní přístup ke kultuře, netradiční přístupy a smělost organizátorů v pohledu na naše historické kořeny, ale i hektickou současnost či neotřelou budoucnost.

    Sekretariát EUPO, včetně expertů na FMP můžete najít na Výstavišti v Brně, kde je možné konzultovat nápady či projektové záměry z oblasti přeshraniční spolupráce v kultuře i cestovním ruchu.